Jak dlouho trvá zařídit hypotéku?

Mnoho z nás sní o vlastním bydlení. Cesta k němu může být snadná, ale i trnitá a zdlouhavá. Jestliže nemáte dost vlastních financí na koupi vlastního bytu, domu, pozemku nebo jiné nemovitosti, případně nedostanete nějaké peníze od rodičů nebo nemovitost nezdědíte, pravděpodobně budete nákup financovat hypotékou.

Už máte vybráno?

V momentě, kdy svou nemovitost najdete, budete v ní pravděpodobně co nejdříve chtít bydlet a neotálet se stěhováním. Možná máte také strach, aby Vám před nosem někdo nemovitost nekoupil – třeba protože má k dispozici na rozdíl od Vás hotovost a nebo už předschválenou hypotéku. Můžete zaplatit realitní kanceláři rezervační poplatek, ovšem pak záleží na tom, aby vše v bance klapalo jako hodinky, abyste kvůli zpoždění o rezervační poplatek nepřišli.

 

Kolik času Vám hypotéka zabere?

Sjednání hypotéky může být rychlé, ale může se i protáhnout – celý proces od srovnání hypoték, přes výběr hypoteční banky až po žádost a jednání s bankou může trvat 2 týdny, ale také několik měsíců.

Při procesu žádosti a schvalování hypotéky se může objevit mnoho věcí, které předem neočekáváte a které celý proces pořádně protáhnou.

Komplikace při zařizování hypotéky

Hrozíte se, co všechno se může při zařizování hypotéky stát a zpozdit nebo zhatit Vám celý proces koupě nemovitosti? Stát se může mnoho, ovšem všechno se dá ve většině případů zdárně vyřešit. Nicméně když se jedná o věc nutnou řešit s úřady – např. stavebním či katastrálním, díky jejich lhůtám pro odpovědi (30 dní na každou) se celý proces může pořádně protáhnout. Ale nezoufejte, nic není neřešitelné a v některém z dalších článků se podíváme na to, které problémy jsou při hypotéce nejčastější, jak jim předejít a jak je řešit.

Napsat komentář